De Palatijn – In gesprek met de familie Kooij

  • Geplaatst door Cynthia
  • Op 20 december 2018

De Palatijn - Stichting NiKo - AlkmaarIn ons woonzorgcentrum De Palatijn wonen zorgvragers met vergevorderde dementie. Er zijn vier etages en op iedere etage wonen 12 zorgvragers. Er is de afgelopen 2,5 jaar veel gebeurd in De Palatijn sinds Stichting NiKo er haar intrek heeft genomen. Van een zorghotel is het getransformeerd naar een prachtig en veilig woonzorgcentrum voor onze zorgvragers. Familie en vrienden kunnen hier iedere dag op bezoek komen en de zorgvragers kunnen zich vrij bewegen in het huis en de besloten tuin.

Een van de laatste veranderingen is het aanstellen van medewerkers maatschappelijke zorg (MMZ), per etage zijn twee collega’s MMZ en per januari is de bezetting op volledige sterkte. Dit is het draadje naar het gewone leven en dit is heel kostbaar.

Het is een goede stap en dat is na een paar maanden al duidelijk. Ik sprak hierover de heer en mevrouw Kooij die regelmatig hun zus/schoonzus komen bezoeken en erg betrokken zijn. “Er wordt weer meer met de mensen gedaan en ze worden ook vaker mee naar beneden genomen.” vertelt mevrouw. “En het is zo leuk om te zien wat de positieve sfeer met de bewoners doet. Ook al kan mijn schoonzus niet deelnemen aan het gesprek, de gezellige sfeer doet haar goed.” Zo wordt dit door meer zorgvragers ervaren zien zij. Meneer Kooij: “Kijk, aan de zorgverleners vraag je je vragen die je hebt en dan denk je ze hebben het al druk genoeg. Die wil je verder niet van hun werk afhouden.” Zijn vrouw knikt instemmend. “Ja en nu kunnen wij ook wel eens een kopje koffie drinken en hebben wij aanspraak. Dat is fijn. Er wordt ook veel gezongen, dan zingen wij ook mee hoor.” De zorgvragers reageren daar heel goed op.

Stichting NiKo - De Palatijn

Naast deze veranderingen merken ze dat er met veel zorg wordt omgegaan met hun zus. “Haar stoel is helemaal aan haar aangepast zodat ze zo goed en comfortabel mogelijk kan zitten. Daar wordt echt heel goed naar gekeken.” En ook de specialist ouderengeneeskunde is heel erg begaan. Ze hebben heel veel meegemaakt sinds hun zus van locatie De Kooimeer naar De Palatijn is verhuisd, ze woont hier al vanaf het begin.

“Gelukkig is het restaurant nu ook langer open. Dan kunnen we als het mooi weer is ‘s middags ook nog even wat gebruiken als we met haar buiten zitten.”

Door de wisselingen in de personele bezetting is het wat onduidelijk geweest wie de persoonlijk begeleider nu is van mevrouw Kooij, nu met het intramuraal Persoonsvolgend Budget (iPVB) is dit allemaal weer geregeld. De tip om de communicatie hierover te verbeteren heb ik natuurlijk meteen doorgegeven aan de teamcoach. Daar wordt direct wat mee gedaan.

Cynthia Giezenberg

5 Reacties

Ed van der Gun
De mensen die daar werken , man of vrouw zijn bijzonder lief voor de bewoners, ze worden behandeld als familie, ik vind dit werk een roeping en heb grote bewondering voor hen.
Ed van der Gun
De mensen, man of vrouw die werken bij de Palatijn zijn allemaal bijzonder lief voor de bewoners, ook beneden in het restaurant . Dit moet een roeping zijn , en hoe moeilijk moet het zijn wanneer men naar huis gaat dit te vergeten.
    Niko
    Beste heer van der Gun, beste Ed, bedankt voor het compliment. NiKo is ook trots op onze medewerkers die hun werk met liefde uitvoeren.
Suzanne Pauw
Wat fijn im deze positieve veranderingen te mogen lezen. Dit verdienen de cliënten en de medewerkers ook.
    Cynthia
    Mooi hè? En er zijn nog meer positieve veranderingen. Waarover u binnenkort meer kunt lezen op de website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *