De menucommissie

• Op 17 april 2019

In De Nieuwpoort overleggen de koks regelmatig met de zorgvragers over het eten. Vooral de warme maaltijden en de bijzondere maaltijden worden aan de menucommissie voorgelegd.

Paasproeverij menucommissie Stichting NiKo

De menucommissie

Er zijn drie zorgvragers uit De Nieuwpoort die de zorgvragers vertegenwoordigen in deze menucommissie. Mevrouw Meertens, mevrouw Van de Vooren en mevrouw Huig beoordelen het de menu’s en geven suggesties op basis van hun eigen ervaring en smaak, maar ook door wat zij van de andere zorgvragers weer terug horen. Mevrouw Meertens heeft veel ervaring vanuit haar horeca achtergrond. Zij weet veel van combinaties en smaken en stelt kritische vragen aan de koks. Mevrouw Van de Vooren houdt erg van lekker eten. Zij zegt wat zij vindt en proeft ook goed door of het eten niet te flauw is. Mevrouw Huig is, zoals zij zegt, geen moeilijke eter. Maar zij beoordeelt op haar eigen smaak en zij houdt in huis haar ogen en oren goed open om zo te weten te komen wat andere zorgvragers van het eten vinden.

Raymond Apeldoorn is een van de koks in De Nieuwpoort en hij neemt om de week met de menucommissie het menu voor de komende tijd door. Iedere maand staat er een bijzondere maaltijd gepland, de wensen hiervoor worden ook aan de menucommissieleden gevraagd. De koks proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden. Maar zij houden wel goed bij wat er wanneer wordt geserveerd en proberen genoeg variatie te brengen in het aanbod. De bijzondere maaltijd voor april is de Paasbrunch. Maar voor de warme maaltijd op beide Paasdagen, willen de koks ook een feestelijk menu presenteren.

Proeverij voor Pasen

Voor het Paasmenu is er door Raymond een proeverij geregeld. De menucommissie gaat diverse kip- en kalkoengerechten proeven en hieruit komt een favoriet en een tweede keuze. Beiden worden op de 1e en 2e Paasdag geserveerd. Er is altijd een alternatief, de koks zullen in dit geval vis of vlees als alternatief bieden voor deze dagen.

Er staan vijf bakjes uitgestald met diverse luxe gerechten. Kippendijfilet met een vulling van boeren meisjes en abrikoos, gebraden kalkoen gevuld met abrikoos, Kippaasrollade gevuld met een gekookt ei, kipfilet met chorizo en kippendijfilet gebakken in tempura.

Kleine stukjes worden er afgesneden en geproefd. Het ene gerecht heeft weinig smaak, een paar anderen zijn erg flauw. Uiteindelijk is er een absolute favoriet, een lekker mals gerecht met genoeg pit zoals de dames dit zeggen. Het is kruidig genoeg en daardoor erg smakelijk. Kipfilet met chorizo is de winnaar van deze proeverij! De tweede keuze is een heel ander gerecht, ook erg mals en met een zoete twist. De kalkoen met abrikozen vulling is ook geselecteerd voor Pasen.

Mening van de zorgvragers

Ik vond het een eer om bij deze proeverij te zijn om hier een verslag van te maken. Prachtig dat de mening van de zorgvragers op deze manier goed naar voren komt en dat daar zoveel rekening mee wordt gehouden. Het gaat tenslotte om hen. Zij wonen er, zij eten er en zij leven er. Mooi dat bij Stichting NiKo zoveel wordt gedaan voor de zorgvragers. Niet alleen om de zorgvragers de zorg te geven die zij wensen, maar ook om hen een fijne dagbesteding te bezorgen en middels de dagelijkse warme maaltijd ook genoeg variatie in smakelijke gerechten en combinaties te bieden. Een gezellig

Ik mocht als gast ook proeven om een goed beeld te krijgen voor een artikel en ik was het helemaal met de menucommissie eens. Ze hebben hun best gedaan om voor de zorgvragers in De Nieuwpoort weer een heerlijk feestmaal te selecteren.